Om Laxfiske: Sven berättar

Lite kuriosa angående laxfisket i fornstora dar

Berättat av Sven Gustavsson 2010 vars pappa Helmer berättat följande för honom.

Detta utspelades ca 1886, då fiskade tegsbönderna lax i älven och antalet lag bestod av 4 till 5. Sandskär  fick det året ca 12500kg lax. Bergsboda fick 8400kg.

Ett annat lag fick 18700kg och sista laget fick 10000kg. Totalt ca 50000kg.

50 ton lax och genomsnittsvikten var 7-8 kg. Med andra ord så blev fångsten ca 6000 laxar om historien stämmer. Allt saltades ner och transporterades till Holmsund för vidare transport till Stockholm. När detta blev känt i  stan så ville borgarna i Umeå ta över fisket men bönderna gick ihop och skickade en man till Sundsvall på spark för att anlita en advokat. De kunde inte anlita en advokat  här hemma för de misstänkte att han skulle gå i borgarnas ledband. Tegsbönderna vann tvisten och fisk således fortsätta med fisket.

Denna händelse var kanske anledningen till att drängarna på Teg skrev in i sina anställningsvillkor att  inte behöva äta lax mer än 3 gånger i veckan.

För laga skifte ca.1850-1880 fiskades det på statens vatten och staten skulle ha 30% av laxen. All lax man fick saltades in och den som en gång ätit saltad lax förstår varför man inte ville äta den 3 ggr/vecka och helst inte alls kanske.

De båtar som användes i fisket var av typen stora eker så kallade kobåtar, som användes till att transportera ungdjur av nöt och får ut till skären för sommarbete.

Fiskarna gick ihop och hjälptes åt med att bygga dessa båtar. Från början roddes noten och i den starka strömmen var det ett styvt jobb som krävde sin man som man säger. Botten har rensats  på stockar, stenar och annat bråte och ofta fick man ta hjälp av dykare. Trots 60-års fiske så dyker det fortfarande upp stock och sten. 2 st. stora ankare av större modell så kallade varpankare har plockats upp.

 

En annan historia om fisket skall ungefär ha gått till på följande sätt.

Någon gång i slutet av 50-talet så beslutade Hilmer och Set Backlund att de skulle börja fiska. De skulle dra iland någonstans på Sand, men det var ju aldrig fiskat där så det gick inge bra, strömt och mycket bråte gjorde det svårfiskat och tungt mycket tungt gick det när man skulle dra in noten, men då kom någon på att man skulle låta en häst dra in noten. Överfurir Levin bodde på Alvik och jobbade på K4 med hästar så han anlitades. Sagt och gjort när de kom in med noten så kopplades hästen för noten, hästen flög på ändan men till sist så fick de in noten och man fick 4 laxar som såldes direkt. Sen fiskade de aldrig någon fler gång.

Statistik och berättelser från Gamvarpet i Sörfors

Nedan följer bilder som visar lite från förr.

bild1

bild2

bild3

Berättat av Sven Gustavsson, vid pennan Kjell-Arne Kemi.